Nasze miejsce w fabule Fairy Tail

Jeszcze przed narodzinami głównych bohaterów z mangi i anime powstał nowy świat, którym władały smoki. Ludzie żyli w niepokoju, ryzykując życiem na każdym kroku. Nadszedł jednak moment kiedy zaczęły powstawać magie. Rozprzestrzeniały się powoli, aż objęły cały glob.

Utrzymania pokoju podjął się mag, posiadający posłuch na całym świecie. Był to człowiek o imieniu Miyaguchi. Podzielił on gildie na mroczne, a także stworzył kodeks zakazujący otwartych walk między gildiami. Rozpoczął także poszukiwania zdolnych magów, z którymi pragnął założyć Radę Magii, pilnującą porządku i ładu. Czy znajdą się tacy? Czy równowaga jest możliwa kiedy na świecie jest tylu zdeterminowanych ludzi, chcących zrealizować swoje sny i marzenia? Czas pokaże... Jednak ty możesz zmienić biegi tej historii, przekonaj się o tym odwiedzając Mage Guild Wars!

Brak bonusu

[Propozycja] Przebudowa procesu tworzenia Karty Postaci

post #1

Cześć, nie wiem jak to nazwać, ale chodzi o sam schemat rozpoczynania rozgrywki jako nowy gracz. Obecnie, mówiąc szczerze, średnio mi się podoba i uważam, że od zawszę był pewnego rodzaju problemem, a my w formie żartu, a następnie chyba bardziej poważnie, zaczęliśmy to traktować jako jakaś forma elitaryzmu. Oczywiście, to akurat mogą pamiętać wyłącznie starzy gracze. Aktualnie całość prezentuje się w ten sposób:

1. Napisanie prośby o przydzielenie odpowiedniej rangi
    • (czekanie na Administrację - osoba bez grupy ma mniejsze uprawnienia niż osoba z jakąś już przydzieloną grupą)
  2. Utworzenie prologu postaci
    • (czekania aż Administracja/Moderacja sprawdzi prolog oraz oceni)
    • (ewentualne poprawki w prologu w przypadku, gdy jakieś elementy były niezgodne bądź po prostu słabe)
  3. Rozdanie punktów statystyk
    • (znów czekanie na akceptacje od Administracji/Moderacji)
  4. Napisanie treningu swojej pierwszej magii
    • (niespodzianka, a może jednak nie, bo też trzeba czekać na akceptacje od góry)
  5. Utworzenie KP
    • (czekanie aż Karta Postaci zostanie sprawdzona i przeniesiona)
  6. Rozpoczęcie udziału w rozgrywce

No i co by nie mówić, jest to słabe rozwiązanie. Ilość czasu jakąś trzeba poświęcić na samo czekanie, według mnie potrafi mocno zniechęcić, a jak nie to wyrobić przynajmniej słabą opinię. Jednak z drugiej strony ilość akceptacji też jest uzasadniona. Nasze uniwersum w pewnym sensie jest otwarte i gotowe na pewną formę swobody, ale z drugiej strony są pewne reguły, których nie można ominąć bądź złamać. Zastanawiam się czy nie prościej i łatwiej byłoby przenieść prolog i pierwszy trening do KP, wtedy ilość ścieżek się zmniejszy, a sam czas oczekiwania ograniczy się wyłącznie do przydziału odpowiedniej grupy i sprawdzenia KP, ale to z kolei wymaga przebudowania struktury Karty Postaci oraz uwzględnienie tego w systemie, który być może w przyszłości powstanie. Nie wiem. Może jeszcze inaczej trzeba do tego podejść i wyłamać się ze schematu, który obowiązywał od początku? Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?

Odwiedzaj codziennie newsy oraz recepcję, by być na bieżąco z nowościami na MGW.
W dziale poradniki znajdziesz informacje odnośnie całej mechaniki panującej na forum.
Zapraszamy do korzystania z forumowego discorda, który w przyszłości zostanie połączony z czatem, by zachować stały kontakt z administracją i pozostałymi graczami.
post #2
Ogólnie dziwi mnie, że od początku nie mieliśmy prologu w karcie postaci. Robienie obu tematów jest dość dziwnym podejściem, takim dość niespotykanym na forach. Osobiście jestem za pomysłem, gdzie historia znajduje się w karcie postaci. Co by nie było ściany tekstu polecałabym umieszczanie go w spoilerze, dzięki czemu ów karty nie stracą na wyglądzie. Wszakże ta część jest najbardziej obszerna.
Co do samego treningu, ten mógłby się zawierać w prologu i być jako hide. Część graczy zachowa tym samym anonimowość, co do wybranej magii, zaś wsadzenie go do spoileru zmniejszy długość takiego postu. Można również dodać go jako czwarty post w temacie, ale czy to nie będzie trochę za dużo? Mamy już trzy różne posty, które przypadają na ogólną charakterystykę, część mechaniczną oraz rozliczeniową. Dodatkowy trening jako coś osobnego byłoby kolejnym dziwnym zabiegiem, aczkolwiek w tej kwestii zostawiłabym to do wyboru. Chcesz mieć kolejny post? Wolisz w historii? Ograniczanie nie jest dobrym zabiegiem.
Z umieszczeniem takiego prologu to bym myślała nad pierwszym postem jako ostatnia część. Mimo wszystko to dalej część opisowa, która miałaby za zadanie przybliżyć nam daną postać.
[Image: ZQbzz85.png]

KP || Głos
post #3

Lubię to w jaki sposób obecnie mgw wyróżnia się pod tym względem od innych for. Sprawia to moim zdaniem, że można skupić się na tym co najważniejsze już na początku swojej przygody, czyli osadzeniu swojej postaci w realiach i rozpoczęcie pisarskiej przygody. Na takiej bazie stworzenie karty postaci wydaje się już tylko prostą formalnością, co innego, gdy trzeba zrobić to wszystko na raz, wtedy może przytłoczyć, ot moje zdanie.

Też nie uważam, że czekanie jest czymś złym, to i tak niedługi czas oczekiwania w porównaniu z późniejszym czekaniem na posty. Sprawdzania karty, nauki czy statystyk to prosta formalność, w której poza koniecznością nauczenia się panujących tu procedur, nie ma większych wymagań. Imo najgorzej byłoby właśnie z oceną prologu, bo może się ona ocierać o niekoniecznie pożądany subiektywizm - toteż poświęcana jest jej uwaga oddzielnie.

Jeśli coś bym zmieniał to przełożył tematy eksluzywne dla nowych graczy do jednego poddziału dla porządku i nawet rozdzielił dział z prologami oraz naukami jak to jest np. na NCW. Nowy gracz zatem miałby jeszcze bardziej ułatwione zadanie by je stworzyć, bo wystarczy spojrzeć na post wyżej, by się móc czymś zainspirować.

„Lubię ten dreszczyk emocji przy granicy życia i śmierci…”
na czerwono, po myślniku, zwykła mowa | — kursywą, po myślniku, szepty | kursywą, podczas narracji, myśli postaci
~Theme ~Halsey ~TouhouOST

Karta Postaci || Głos || Aktualny wygląd
post #4

Ja bym proponował wywalić punktowanie prologów i zastosować zasadę – akcept lub nie. Wtedy postać nie musi czekać na jego sprawdzenie do poprawek, bo może od razu wydać punkty statystyk. Zresztą, ludzie nie lubią z natury dostawać mniej niż inni, więc i nie będzie niezadowolenia. A takie bywało u niektórych. Anyway, w trakcie sprawdzania przez admina prologu, robi sobie już KP i zgłasza do akceptacji po sprawdzeniu prologu. Rozpoczyna rozgrywkę i ma możliwość napisania swojego pierwszego treningu magii za darmo – już na fabule. Wtedy może uczestniczyć w rozgrywce nie będąc blokowanym czekaniem na akceptację pierwszego treningu. A najlepiej wywalić treningi w formie pisanej. Choć i tak mamy proces w dwóch krokach.

[Image: kMa2MHk.png]
Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Forum Jump: