Mnie się ta propozycja podoba. Ja byłem kiedyś zwolennikiem pisania treningów, ale obecnie uważam, że nie niosą ze sobą wielkich korzyści - właściwie nie niesie żadnych. Warsztat pisarski, jeśli ktoś ma wolę go poprawić, można ulepszać pisząc posty fabularne, gdzie chyba przychodzi łatwiej i potencjalnie rozwija, jakieś dalsze wątki. Toteż wolałbym, żeby gracze czas, który przeznaczali na rzeźbienie treningów mogli sobie wykorzystać na coś fabularnego.
    Cyfry też przemawiają za tym w pewien sposób, bo jeśli dobrze kojarzę od dawna nie wpadła do nas żadna prośba o akceptację treningu. Choć tutaj przyznaję mogą być również inne przyczyny, jak na przykład mała ilość graczy albo niskie tępo rozgrywki.
    Do tego zmiana taka nie wymagałaby zbyt dużo rzeźbienia na forum. Wystarczyłoby założyć temat w recepcji albo w odpowiednim do tego temacie. Tam trenujący wstawia sobie hide, co tam chciałby trenować i po upływie wymaganego czasu administracja daje akcepta. Niemniej, żeby nie okazało się nagle, że umiejętności biorą się z powierza można wprowadzić zasadę, iż w temacie, gdzie wstawiane są przedmioty podlegające trenowaniu trzeba podlinkować posta z fabuły, gdzie się o tym wspomniało. Rozwiązanie to proponuję trochę ad hoc, więc dobrze byłoby je troszkę przedyskutować.
    Pytaniem pozostaje, czy takie rozwiązanie kwestii treningów nie pozbawia racji bytu tematów z zezwoleniami na trening. Przecież jakby na to spojrzeć, to już samo napisanie w takim temacie byłoby w pewnym sensie prośbą o zezwolenie.[/size]