Na horyzoncie cisza, ale starzy marynarze wyczuwają już w powietrzu sól, a wraz z nią nadchodzący sztorm zmian. Pointrygowana ich próżnością Mahiro postanowiła skrzyknąć chłopaków: Braleftina, Ribraghtina. Dmuchają raz to w prawo, raz w lewo, a raz przed siebie, mając nadzieję, że zmienią kierunek sztormu.
Zamiast statystyk fizycznych (Siła, Wytrzymałość, Szybkość, Reakcje) postanowiłem pójść na maksymalny realizm. Zatem nie ma czegoś takiego jak twardość skóry, szybkość to siła mięśni naszych nóg itd.
SIŁA — określa do czego jesteśmy zdolni w chwilach nagłego zrywu, odpowiada za niemal wszystko zaczynając od wytrzymałości na uderzenia po szybkość ataków, wysokość skoku i biegu
STAMINA — zasób do korzystania z siły, regeneruje się z czasem jak Energia Magiczna, zatem określa jak długo jesteśmy w stanie działać na maksymalnych obrotach, znacznie bardziej kluczowa podczas pościgów, długich walk itd.
REAKCJE — to jak rozwinięte są nasze zmysły, wpływa na szczegółowość podawanych nam przez MG informacji (na życzenie)
KONCENTRACJA, KEM — jak wcześniej
Z kolei ja uważam, że prostota jest najważniejsza. To jest forum o magach, zatem statystyki fizyczne powinny być drugorzędne, a tymczasem mamy ich więcej niż tych magicznych (które notabene wyglądają jak robione na siłę jak w przypadku Koncetracji, która nie ma żadnego unikalnego działania na ten moment).
STATYSTYKI FIZYCZNE:
SIŁA — połączenie siły i wytrzymałości, jak jesteś napakowane to jasne że nie zrani cię byle atak, dlaczego to było osobno nigdy tego nie pojmę
GIBKOŚĆ — połączenie szybkości i reakcji, jak dostatecznie szybko, sprawnie, się poruszasz to w drodze treningów wyuczyłeś też różne zmysły do postrzegania swoich ruchów, a zatem też ruchów przeciwników podobnych sobie
STATYSTYKI MAGICZNE:
(obecnie za wszystko odpowiada statystyka potencjał magiczny; likwiduję zatem KEM i Koncentrację na rzecz nowych stat)
MOC — destruktywna siła rzucanej przez nas magii, ma wpływ na obrażenia zadawane za pomocą magii lub rzeczy przez nią przyzwanych
SZYBKOŚĆ — z jaką tworzymy magiczne okręgi, aktywujemy magię aż po szybkość lotu magicznych pocisków
WYTRZYMAŁOŚĆ — jak stabilna jest nasza magia, jak wiele obrażeń może wytrzymać, zwiększa również wytrzymałość przyzwańców
Płomiennowłosa staje na samej krawędzi burty i wyciągając rękę w niebo przed siebie, krzyczy: — Wracaj skąd przybyłaś! Nie lękam się ciebie, mówię!
Proponuję zmianę kosmetyczną, a również na powrót chcę przypomnieć idee jakie towarzyszyły niegdyś obecnej mechanice.
UNIKI = stare: Reakcje
Statystyk nie należy nad interpretować. To jakieś tam nazwy na jakiś tam parametr. Służą tylko do porównywania z tabelką podczas starć. W pozostałych przypadkach są poglądowe. Proponowałem już kiedyś, by te „poglądowe” rozpisać na to ile punktów co oznacza w sytuacjach !!fabularnych!! (do walk jest tabela), można też coś takiego zrobić, jeśli będzie zgoda.
Na żądanie mogę sporządzić przykładowe tabelki zależności dla pierwszych dwóch propozycji. Dziękuję za przeczytanie i za wyrażone poniżej opinię na temat tych konceptów.
Jeśli któryś się spodoba to mogę go rozpisać bardziej.