Cześć, nie wiem jak to nazwać, ale chodzi o sam schemat rozpoczynania rozgrywki jako nowy gracz. Obecnie, mówiąc szczerze, średnio mi się podoba i uważam, że od zawszę był pewnego rodzaju problemem, a my w formie żartu, a następnie chyba bardziej poważnie, zaczęliśmy to traktować jako jakaś forma elitaryzmu. Oczywiście, to akurat mogą pamiętać wyłącznie starzy gracze. Aktualnie całość prezentuje się w ten sposób:
- Napisanie prośby o przydzielenie odpowiedniej rangi
- (czekanie na Administrację - osoba bez grupy ma mniejsze uprawnienia niż osoba z jakąś już przydzieloną grupą)
- (czekanie na Administrację - osoba bez grupy ma mniejsze uprawnienia niż osoba z jakąś już przydzieloną grupą)
- Utworzenie prologu postaci
- (czekania aż Administracja/Moderacja sprawdzi prolog oraz oceni)
- (ewentualne poprawki w prologu w przypadku, gdy jakieś elementy były niezgodne bądź po prostu słabe)
- (czekania aż Administracja/Moderacja sprawdzi prolog oraz oceni)
- Rozdanie punktów statystyk
- (znów czekanie na akceptacje od Administracji/Moderacji)
- (znów czekanie na akceptacje od Administracji/Moderacji)
- Napisanie treningu swojej pierwszej magii
- (niespodzianka, a może jednak nie, bo też trzeba czekać na akceptacje od góry)
- (niespodzianka, a może jednak nie, bo też trzeba czekać na akceptacje od góry)
- Utworzenie KP
- (czekanie aż Karta Postaci zostanie sprawdzona i przeniesiona)
- (czekanie aż Karta Postaci zostanie sprawdzona i przeniesiona)
- Rozpoczęcie udziału w rozgrywce
No i co by nie mówić, jest to słabe rozwiązanie. Ilość czasu jakąś trzeba poświęcić na samo czekanie, według mnie potrafi mocno zniechęcić, a jak nie to wyrobić przynajmniej słabą opinię. Jednak z drugiej strony ilość akceptacji też jest uzasadniona. Nasze uniwersum w pewnym sensie jest otwarte i gotowe na pewną formę swobody, ale z drugiej strony są pewne reguły, których nie można ominąć bądź złamać. Zastanawiam się czy nie prościej i łatwiej byłoby przenieść prolog i pierwszy trening do KP, wtedy ilość ścieżek się zmniejszy, a sam czas oczekiwania ograniczy się wyłącznie do przydziału odpowiedniej grupy i sprawdzenia KP, ale to z kolei wymaga przebudowania struktury Karty Postaci oraz uwzględnienie tego w systemie, który być może w przyszłości powstanie. Nie wiem. Może jeszcze inaczej trzeba do tego podejść i wyłamać się ze schematu, który obowiązywał od początku? Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?
![[Image: ZQbzz85.png]](https://i.imgur.com/ZQbzz85.png)
![[Image: kMa2MHk.png]](https://i.imgur.com/kMa2MHk.png)