Proponuję zmianę trybu nabywania magii oraz umiejętności. Całkowite odejście od pisania treningów, gdyż nikomu to przyjemności nie sprawia, a tym bardziej na pewno nie administracji, która musi to wszystko (w teorii) sprawdzać i przyklepywać. Lanie wody (co do zasady ciągle o tym samym) jest zwyczajnie męczące i zniechęca do grania i rozwijania bohaterów.
Dosłownie chwilę przed napisaniem tej propozycji usłyszałem, iż takowa zmiana jest planowana. To dobrze. Jakkolwiek i tak się tutaj wypocę, ponieważ chciałbym zaproponować do tego jakieś ograniczenie. Nie wiem na ile zautomatyzowana będzie karta postaci – czy trochę, tylko do wydawania PU, czy tak bardzo jak na NCW – wszystko Ci się samo rozlicza, łącznie z pieniędzmi i przedmiotami. Niemniej wychodząc z takiego założenia wydaje mi się, że samo klikanie i nabywanie bez wysiłku również byłoby dość nudnawe. Zatem wprowadziłbym małe ograniczenie w ilości odbytych treningów w odniesieniu do czasu realnego. Tak, jak aktualnie trening ma trwać załóżmy 4 dni (w domyśle cztery dni fabularne), tak niech trwa dwa razy więcej, ale w czasie realnym, np. osiem dni. Wówczas umiejętność/magia/zdolność/inne wpisywałaby nam się jako nauczona dopiero po odbębnieniu/odczekaniu tego czasu, uniemożliwiając nabywanie w tym samym czasie innych umiejętności, etc.
Samo ograniczenie wobec zwykłych graczy, którzy wykonują misje nie będzie miało aż tak dużego znaczenia. PU raczej nabywasz wolno, więc wolno możesz je wydawać. Ograniczenie ilości treningów na czas nie będzie dla takiej osoby kłopotem. Natomiast będzie już małym problemem, kiedy zdobędziesz naraz masową ilość PU, np. robiąc grafiki na forum. Wówczas co by twoja postać nagle nie przeskoczyła o dziesięć poziomów, owe ograniczenie będzie miało zastosowanie, co wypłaszczy w czasie rozwój postaci.
![[Image: kMa2MHk.png]](https://i.imgur.com/kMa2MHk.png)